CimPro nieuws en blog

Vanaf 2023 moeten alle gebouwen voldoen aan energielabel C

Geschreven door Miguel Mauser | Aug 2, 2021 1:26:56 PM

De energielabel C-verplichting zit er al een tijd aan te komen en komt neer op een primair fossiel energiegebruik van maximaal 225 kWh per m2 per jaar. Veel bedrijven zien echter op tegen de bijbehorende werkzaamheden, wat logisch is. Maar de weg naar label C is meestal korter dan gedacht. En levert niet alleen het felbegeerde label op, maar vaak ook een flinke energiebesparing.

Meer dan 50.000 kWh of 25.000 m³ aardgas?

Bedrijven met een ‘Wet milieubeheer inrichting’ (wm-inrichting), moeten voldoen aan het Activiteitenbesluit. Dat betekent dat als zij jaarlijks meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas verbruiken (of gelijkwaardig), zij verplicht zijn om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. Deze zogenaamde energiebesparingsplicht geldt conform het Activiteitenbesluit milieubeheer van 1 juli 2019. En kan natuurlijk perfect gecombineerd worden met stappen op weg naar label C.

Concreet aan de slag gaan?

Kantoren met een geldig label D t/m G kunnen soms zonder al te veel moeite energielabel C halen. De weg daarnaartoe bestaat uit vier stappen:

 Breng allereerst mogelijke besparingsmaatregelen in kaart.

  1. Check subsidies.
  2. Voer de maatregelen uit.
  3. Laat tot slot een nieuw energielabel opstellen.

Slim energie besparen zonder bouwkundige aanpassingen

Besparingsmaatregelen leveren niet alleen een hoger label op, maar ook een lagere energierekening, meer comfort voor gebouwgebruikers en daarmee meer productiviteit. Bovendien hoeven het niet altijd ingrijpende, dure bouwkundige maatregelen te zijn. Veel gebouwinstallaties werken namelijk niet goed of zijn niet goed ingeregeld. Dit veroorzaakt sluipverbruik en daarmee een bron van verborgen energievreters. Hiervan zien we in de praktijk legio voorbeelden als:

  • Energieverbruik bij geen bezetting van het gebouw.
  • Tegelijkertijd koelen en verwarmen.
  • Ruimtetemperatuur te hoog (verwarmen) of te laag (koelen).
  • Geen of slecht werkende weersvoorspellende regelingen.
  • Verkeerd gebalanceerd distributienet (CV, warmtepomp, WKO en koelunits).
  • Defecte componenten zoals sensoren, pompen en kleppen.
  • Vervuilde filters.
  • Verkeerd ingestelde of slecht sturende naregelingen.

Wij berekenen graag je besparing

Om te zien waar je precies kunt besparen, kun je natuurlijk een energieadviseur in de hand nemen. Het kan echter makkelijker. Zo kunnen wij op basis van het verbruiksoppervlak, het energieverbruik en de gebruiksfunctie relatief eenvoudig berekenen waar en hoeveel winst er te behalen is. Hiertoe is er ook een online rekentool beschikbaar: weii.nl/rekentool.

Slim besparen met data

Je gebouw(en) barst(en) van de data. Denk daarbij aan bouwkundige gegevens, de locatie, je energierekening en technische installaties. Wij ontsluiten en analyseren deze data, geven aan wat er fout gaat, wat de remedie is en waar snel winst te behalen is. Dit doen we geheel automatisch met software op locatie of zelfs in de cloud. Met deze gegevens kun je vervolgens gericht actie ondernemen en zo succesvol op weg gaan naar het felbegeerde label C en wellicht zelfs nog een paar stappen verder naar label A. Want ook dit komt langzamerhand steeds meer in zicht.

Ontdekken hoe je energie kunt besparen op weg naar label C? Maak geheel vrijblijvend een afspraak met één van onze adviseurs of met één van onze SkySpark partners.