Door het inzetten op digitalisering krijgt producent Dana Spicer inzicht in de OEE parameters van zijn fabriek
Referenties industrie, Industrie • 8 min leestijd

Producent Dana Spicer reduceert doorlooptijd orders door inzicht in storingsoorzaken

Han Desimpelaere 16 april 2020

Briefkes, briefkes, briefkes. Dat was wat technisch directeur Luc Bovijn vijf jaar geleden bij zijn aantreden bij Dana aantrof. “In die tijd werd er elke dag besproken wat er was gepresteerd, maar die gegevens werden niet bewaard

Zicht krijgen op de prestaties van een machinepark van 38.000 vierkante meter met 350 productiemachines. Dat was de uitdaging waar Dana, een Amerikaanse producent van aandrijfsystemen in Brugge, in 2012 voor stond. Anno 2017 is dankzij het invoeren van een OEE en Total Productivity Maintenance programma (TPM ) is de doorlooptijd van orders met drastisch verminderd.

Zie korte samenvatting presentatie Luc Bovijn - Technisch Directeur Dana Belgium Brugge

 

Briefkes, briefkes, briefkes. Dat was wat technisch directeur Luc Bovijn vijf jaar geleden bij zijn aantreden bij Dana aantrof. “In die tijd werd er elke dag besproken wat er was gepresteerd, maar die gegevens werden niet bewaard. Om inzicht te krijgen in het machinepark kon ik wel om de haverklap drie kwartier gaan wandelen, maar dat leverde nooit een actuele stand van zaken op”, vertelt Bovijn tijdens een presentatie op Smart Integarted Production in België. Hij concludeerde daarom al snel dat het radicaal anders moest en riep de hulp van CimPro in.


Inzicht in storingsoorzaken


Dana_PTVIn samenwerking met CimPro werd vervolgens een systeem gebouwd voor het automatisch detecteren en rapporteren van stilstandsoorzaken van productielijnen. Elke machine werd uitgerust met een grafische terminal zodat operators bij een machinestilstand konden aangeven wat de oorzaak van de storing was. Het OEE systeem maakt onderscheid tussen een technische storing, een productiestoring of een storing met betrekking tot de kwaliteit. Op Andon systemen op basis van grote TV-schermen op verschillende locaties in het bedrijf is die informatie voor iedereen zichtbaar. Problemen kunnen zo gezamenlijk sneller worden aangepakt.

Verhoogd rendement

Dankzij het verzamelen van de OEE gegevens konden op langere termijn ook rapportages worden gemaakt van de belangrijkste storingsoorzaken. Zo werd duidelijk waar de zwakste schakels zaten, welke machines aan vervanging toe waren of meer onderhoud nodig hadden. Het rendement en KPI's van de verschillende machines kon zo worden verhoogd. Het gebruik van het OEE systeem leidde uiteindelijk niet alleen tot een sterke reductie van het aantal ongeplande onderhoudstops, maar ook tot een verminderde productietijd. De leadtijd van orders werd drastisch verminderd

Concurrentie

Volgens Bovijn heeft de fabriek in Brugge met de introductie van het OEE systeem de kans verhoogd dat zij op de langere termijn de concurrentiestrijd met Dana-fabrieken in het buitenland zullen winnen. “Werknemers realiseren zich inmiddels dat werkgelegenheid niet vanzelfsprekend is. Een groot concern als Dana kijkt bij elke opdracht waar hij het meest voordelig kan worden uitgevoerd. In het begin dachten de medewerkers dat we hen wilden controleren, maar intussen zijn ze allemaal enthousiast over de nieuwe manier van werken. Samen zoeken we nu continue naar verbeteringen in het productieproces.”


Open architectuur

Dana_Spicer
Het complete OEE systeem is modulair opgebouwd met open bouwblokken van Red Lion. De grafische terminals en de Andon systemen op basis van TV-schermen zijn vrij programmeerbaar en kunnen zowel door de eindklant als door systeem integratoren worden geconfigureerd. Het complete systeem wordt stapsgewijs uitgebreid met standaard software componenten die door CimPro zijn ontwikkeld.

Interview met Luc Bovijn

 

Picture of Han Desimpelaere

Han Desimpelaere

Han is business development manager industrie en IIot, met meer dan 20 jaar ervaring. Met zijn technische background en kennis van diverse sectoren is hij een ideaal eerste aanspreekpunt.