<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=2348737235262475&amp;ev=PageView%20&amp;noscript=1">
Referenties industrie, Industrie • 9 min leestijd

Geen papier meer op de fabrieksvloer bij Roltex dankzij digitaal transformatieproject

Marcel Laes 3 mei 2021

Roltex is een Vlaams KMO-bedrijf gespecialiseerd in de productie van dienbladen. Het bedrijf werd geconfronteerd met een nieuwe markttrend; er kwamen namelijk steeds meer projecten met kleinere aantallen binnen. Vanwege het extra papierwerk en de bijbehorende administratie, en een gebrek aan inzicht in de belangrijkste storingsoorzaken, daalde de productiviteit. Om de processen flexibeler te maken, schreef het management een digitaal transformatieplan. De pijlers van dit plan waren zicht op de productie, minder administratie en duidelijkere cijfers voor de verschillende stakeholders.

 

Marktconsultatie

Tijdens uitvoerige marktconsultatie werd het voor Roltex snel duidelijk dat ze geen standaard softwarepakket nodig hadden, maar partijen die hun bestaande systemen zoveel mogelijk konden hergebruiken en optimaliseren. Al snel viel hun keuze op CimPro voor het digitaliseren van de fabrieksvloer, en Oquila voor de integratie met het bestaande plannings- en ERP-systeem.

Digitale feedbackloop

Kern van de oplossing werd een digitale feedbackloop, waarin de gegevens van de productievloer in realtime werden gekoppeld aan de planning en het ERP-systeem. Dat maakte papier of Excel overbodig, want data stroomt continu en zonder menselijke tussenkomst heen en weer tussen de administratie en de productie. Zo krijgen zowel operators en productieverantwoordelijken als het management steeds de laatste updates te zien.

Digitaliseren van de fabrieksvloer

Naast de persen werden industriële terminals geplaatst die operators de keuze geven tussen de verschillende orders en de mogelijkheid bieden parameters eenvoudig in te stellen. Na elke perscyclus kan men eventuele afwijkingen en storingsoorzaken snel ingeven op de speciaal hiertoe gebouwde ergonomische schermen. Ook procesparameters zoals temperaturen, drukken et cetera worden gepresenteerd en gelogd. En deze data worden vervolgens in realtime en versleuteld verstuurd naar het bovengelegen Internet of Things-platform.

Bovengelegen cloudplatform

Dit IoT-platform registreert alle productgegevens in de cloud, waardoor een lokale server niet meer nodig is. Door deze cloudarchitectuur kan Roltex het systeem eenvoudig in de toekomst uitbreiden, zonder te investeren in bijkomende hardware of licenties. En dankzij open interfaces worden de realtime gegevens rechtstreeks gekoppeld aan de planning en het ERP. Zo krijgt het management overzichtelijke dashboards waarop men in één oogopslag kan zien welke producten het beste verkopen en wat het effect is van marketingcampagnes. Daarnaast heeft men continu inzicht in de orders die achterlopen en worden alle relevante procesparameters gepresenteerd in overzichtelijke grafieken. Bij kwaliteitsproblemen achteraf kan men snel de oorzaak achterhalen en bijsturen in de toekomst. Het IoT-cloudplatform biedt kortom tal van voordelen en maakt het voor Roltex mogelijk verder te groeien in het digitaliseringsproject. Ook assetmanagement, voorspellen van productiestilstanden en koppelingen met leveranciers worden door het platform ondersteund.

 

 

Met tal van praktische voorbeelden

Meer weten over "Proces verbeteren en digitalisering"? Benieuwd waar de kansen liggen?

Schrijf nu in voor ons webinar "Proces verbeteren en digitalisering"
Picture of Marcel Laes

Marcel Laes

Marcel is medeoprichter van CimPro. Hij is algemeen directeur Benelux. Marcel heeft meer dan 30 jaar ervaring in de wereld van industriële automatisering en infra.