• 4 min leestijd

Geen papier op de fabrieksvloer meer dankzij digitaal transformatie project bij Roltex

Marcel Laes 1 januari 2020

Roltex is een Vlaamse KMO gespecialiseerd in de productie van dienbladen. Het bedrijf werd geconfronteerd met een markttrend van steeds meer projecten, met kleinere aantallen. Hierdoor daalde de productiviteit door extra administratie, veel papierwerk en een gebrek aan inzicht in de belangrijkste storingsoorzaken. Om de processen flexibeler te maken, schreef het management een digitaal transformatieplan. De assen van dit plan waren zicht op de productie, minder administratie en duidelijke cijfers voor de verschillende stakeholders.

 

Marktconsultatie

Tijdens hun uitvoerige marktconsultatie werd het voor Roltex snel duidelijk dat ze geen standaard software pakket nodig hadden, maar partijen die hun bestaande systemen , zoveel mogelijk konden hergebruiken. Al snel viel hun keuze op CimPro voor het digitaliseren van de fabrieksvloer, en Oquila voor de integratie met het bestaande plannings- en ERP systeem.

Digitale feedback loop

Kern van de oplossing was een digitale feedback loop waar de gegevens van de productievloer in real-time werden gekoppeld aan planning en ERP. Papier of EXCEL zijn niet meer nodig. Data stroomt continue heen-en-weer tussen administratie en productie, zonder menselijke tussenkomst. Zowel de operatoren, productieverantwoordelijken als het management krijgen steeds de laatste updates te zien.

Digitaliseren van de fabrieksvloer

Naast de persen werden industriële terminals geplaatst waar de operator een keuze kan maken tussen de verschillende orders en parameters eenvoudig kan instellen. Na elke perscyclus kan men snel eventuele afwijkingen ingeven. Hiervoor werden samen met de operatoren ergonomische schermen gebouwd, waar men storingsoorzaken kan ingeven. Ook procesparameters zoals temperaturen, drukken enz worden gepresenteerd en gelogd. Deze data wordt ook in real-time en versleuteld verstuurd naar het bovengelegen IoT (Internet of Things) platform.

Bovengelegen cloud platform

Het bovengelegen IoT platform registreert alle productgegevens in de cloud. Een lokale server is niet nodig. Door deze cloud architectuur kan Roltex het system eenvoudig uitbreiden in de toekomst, zonder te investeren in bijkomende hardware of licenties. Dankzij open interfaces worden de real-time gegevens rechtstreeks gekoppeld aan planning en ERP. Het management krijgt overzichtelijke dashboards waar men in één oogopslag ziet welke producten het best verkopen, en wat het effect is van marketingcampagnes. Daarnaast heeft men steeds een zicht welke orders achterlopen en worden alle relevante procesparameters gepresenteerd in overzichtelijke grafieken. Bij kwaliteitsproblemen achteraf kan men snel de oorzaak achterhalen, en bijsturen in de toekomst. Dankzij het gebruik van het IoT cloud platform kan Roltex verder groeien in het digitaliseringsproject. Ook assetmanagement, voorspellen van productiestilstanden en koppelingen met leveranciers worden door het platform ondersteund

 

 

Gratis digitale audit

Vraag nu gratis digitale audit van uw project

Registeer nu voor onze gratis digitale audit
Picture of Marcel Laes

Marcel Laes

Marcel is medeoprichter van CimPro. Hij is algemeen directeur Benelux. Marcel heeft meer dan 30 jaar ervaring in de wereld van industriële automatisering en infra.