<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=2348737235262475&amp;ev=PageView%20&amp;noscript=1">
Referenties waterketen, Waterschappen • 8 min leestijd

Providers stoppen met 3G

Miguel Mauser 28 februari 2022

In de loop van 2022 zullen een aantal Nederlandse providers langzaam maar zeker afscheid gaan nemen van 3G. Dit heeft natuurlijk ook consequenties voor de werking van Alert en TBox. In dit blog laten we je zien welke gevolgen dat zijn, en hoe je je alarmdoormeld- en telemetriesystemen toch draaiende houdt

Steeds minder mensen maken gebruik van het 3G-netwerk. Bovendien zullen de frequenties die hier nu voor gebruikt worden, ingezet worden voor 4G en 5G. Daarom trekken providers massaal de stekker uit de ‘oude’ netwerken. Vodafone is al gestopt en KPN gaat per 31 maart 2022 stoppen. T-Mobile handhaaft 3G vooralsnog, maar is wel al gestopt met 2G. Ontdek snel wat dat voor het gebruik van Alert en TBox betekent. 

Gevolgen voor Alert 

Voor het versturen van alarmen via sms en spraakoproepen maakt Alert gebruik van een 2G-modem (Sierra Wireless Fastrack FXT009, Maestro M100 2G) of een 3G-modem (Maestro M100 3G). Dit laatste modem ondersteunt echter ook 2G. Klanten met een 2G-modem in combinatie met T-Mobile kunnen dus geen sms-berichten meer versturen en moeten het modem of de provider vervangen. 

Gebruik je een 3G-modem en heb je KPN of Vodafone? Dan levert het wegvallen van 3G geen problemen op, want dan val je automatisch terug op 2G. Ook qua performance ondervind je geen enkele hinder. Heb je T-Mobile met 3G, dan blijven de systemen zoals vanouds op 3G draaien. 

Gevolgen voor TBox 

Voor TBox-gebruikers kan het wegvallen van 2G en 3G wel degelijk gevolgen hebben. Daarvoor is het natuurlijk allereerst handig om te weten wat voor modem en welke provider je hebt, en hoe je de TBox gebruikt. 

Heb je een TBox MS met 2G-modem (MS-GSM) of een TBox Lite met een on-board 2G-modem, dan verandert er niks, tenzij je T-Mobile hebt. Je TBox is dan met alle zekerheid al sinds 1 juni 2020 niet meer online geweest. 

Heb je een TBox MS met 3G-modem (MS-GSM-3G) of een Lite met 3G-modem, dan verandert er veel. Bij gebruik van KPN of Vodafone val je dan terug op 2G. De communicatie zal hiermee een stuk trager worden en het opvragen van de webpagina’s duurt een eeuwigheid. Ondervind je geen last van bovenstaande problemen, dan hoef je in principe geen actie te ondernemen.  

Heb je hier wel last van, dan kun je bij de TBox MS het 3G-modem vervangen door een 4G-modem. Je dient dan wel over een MS-CPU32 of een MS-CPU32-S2 te beschikken. Een nieuwe CPU is niet alleen sneller, maar biedt tevens meer functionaliteiten. Denk aan browseronafhankelijke visualisatie en bediening, en betere security-functies. Het programma is bovendien eenvoudig via TWinSoft aan te passen. 

Als je TBox Lite met een 2G- of een 3G-modem hebt, kun je deze in zijn geheel vervangen door een LT2 met ingebouwd 4G-modem. Je kunt er ook voor kiezen om de Lite op een externe 4G-router aan te sluiten; minder compact, maar wel goedkoper. CimPro biedt hiertoe een breed aanbod industriële routers en helpt je graag op weg om je systemen draaiende te houden. 

Contact

 

Picture of Miguel Mauser

Miguel Mauser

Commercieel manager Miguel Mauser heeft zijn sporen verdiend in de snel veranderende wereld van water- en gebouwmanagement en Smart Industry. Zo combineerde hij tijdens zijn lange carrière sales succesvol met automatisering en infra. En deed dat bij gerenommeerde, internationale bedrijven. Dat maakt dat hij niet alleen kennis heeft van systemen, maar ook van processen en hoe deze succesvol in organisaties te integreren.