<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=2348737235262475&amp;ev=PageView%20&amp;noscript=1">
Referenties waterketen, Tbox, Zonnepaneel, Waterschappen • 5 min leestijd

Casestudy flexibelere en betere waterbeheersing door stuwen en inlaten

Miguel Mauser 27 oktober 2021

Waterschappen maken zich sterk voor verduurzaming en hebben zichzelf uitdagende doelstellingen gesteld op het gebied van CO2-reductie, energiebesparing en duurzame energie. Eén van de manieren om dat te bereiken is de SUN Control-21; een emissievrij en op afstand bestuurbaar waterbeheersysteem, ontwikkeld door VeldBerg Engineering.

De ambities van de watersector zijn hoog. Zo wordt er gestreefd naar energieneutraliteit in 2025 en circulair werken in 2050. Maar dat gaat niet vanzelf. Bovendien laat water zich moeilijk sturen en blijft het mensenwerk om de inlaten en stuwen open en dicht te zetten, afhankelijk van de regenval. Niet alleen een zeer tijdrovende klus, maar bovendien verbruiken poldergemalen die aanstaan ontzettend veel stroom. Dat terwijl het juist de bedoeling was om CO2-uitstoot en energieverspilling de komende jaren tegen te gaan.

Continuïteit verzekerd

Eind 2020 werd VeldBerg Engineering door een van zijn opdrachtgevers benaderd met de vraag of ze een duurzame oplossing voor peilbeheer konden bedenken. Dat resulteerde uiteindelijk in de zeer solide en compacte SUN Control-21. De innovatie is een emissievrij, op afstand bestuurbaar waterbeheersysteem dat door middel van zonlicht en een enkelvoudig zonnepaneel wordt gevoed en opgeladen. Dat naast twee onderhoudsvrije accu’s, die ongeveer drie weken autonoom energie kunnen leveren zonder zonlicht. Dat zorgt in combinatie met een zeer ruime laadregelaar voor maximale uptime en continuïteit van het waterbeheersysteem.

Minimaal verbruik, krachtige specs

Voor de besturing werd gekozen voor CimPro’s TBox Lite. Dit compacte alles-in-één-telemetriesysteem voor het besturen en monitoren van objecten op afstand is zeer energiezuinig. Bovendien bevat het krachtige specs, waaronder een hoge resistentie tegen water en extreme weersomstandigheden.

Medio 2021 ging de eerste pilot met de SUN Control van start en de eerste resultaten stemmen positief. Welke dat zijn? En hoe het systeem precies werkt? Je leest het in de casestudy:

DOWNLOAD CASE STUDY

 

“Flexibelere en betere waterbeheersing door stuwen en inlaten, met als doel energie te besparen en CO2-uitstoot te verminderen” – Jan Hein van den Berg, directeur-eigenaar VeldBerg Engineering

 

Suncontrol-21

SUN CONTROL-21

Emissievrij op afstand bestuurbaar waterbeheersysteem

DOWNLOAD DATASHEET SUN CONTROL-21
Picture of Miguel Mauser

Miguel Mauser

Commercieel manager Miguel Mauser heeft zijn sporen verdiend in de snel veranderende wereld van water- en gebouwmanagement en Smart Industry. Zo combineerde hij tijdens zijn lange carrière sales succesvol met automatisering en infra. En deed dat bij gerenommeerde, internationale bedrijven. Dat maakt dat hij niet alleen kennis heeft van systemen, maar ook van processen en hoe deze succesvol in organisaties te integreren.