<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=2348737235262475&amp;ev=PageView%20&amp;noscript=1">
Datalogger, Zonnepaneel • 7 min leestijd

#Blog 3 Zonnepaneel of accu?

Miguel Mauser 11 september 2020

Kiezen voor een zonnepaneelsysteem met accu’s of een batterijgevoede datalogger? In dit blog brengen we de diverse voor- en nadelen helder in kaart.

Zonnepanelen met accu’s of toch liever batterijen? Lastig kiezen? Na het lezen van dit blog niet meer! Voor beide systemen zijn voors en tegens te noemen, en ook het budget speelt een rol. En mocht je desondanks nog vragen hebben, kun je altijd even contact met ons opnemen.

De prijs van een zonnepaneleninstallatie met accu’s ligt qua aanschaf hoger dan een batterijgevoede installatie. Daar komt ook nog het onderhoud bij; de zonnepanelen moeten namelijk worden schoongemaakt en de accu’s vervangen. Oplaadbare accu’s verouderen nu eenmaal sneller dan Lithium-batterijen. Blijf je bovendien vasthouden aan een hoge sample-frequentie en data upload-frequentie, dan zijn zonnepanelen of een netaansluiting de enige optie.


Typical discharge battery

De voordelen van batterijgevoede systemen

Bij een systeem met batterijen weet je altijd waar je aan toe bent, ongeacht het weer. Zo kun je van tevoren zeer goed de levensduur van de batterij berekenen én daarnaast monitoren. Een Lithium-batterij kan tot wel 15 jaar meegaan en werkt optimaal tussen de -20 ° en +65 °C.

Een installatie met zonnepanelen is ook groter, complexer en meer vandaalgevoelig. Dat terwijl een batterijgevoede datalogger in een kleine, vandaalbestendige installatiekast kan worden geplaatst, of op een mast.

En de nadelen?

Al overtuigd? Nog even verder lezen dan, want er kleven ook nadelen aan een batterijgevoede datalogger. Zo performen de zonnepanelen slechter bij zeer lage en extreem hoge temperaturen. Om de batterij daarnaast lang te kunnen gebruiken, moet je naar een sample-frequentie van minimaal één minuut, maar bij voorkeur vijf tot vijftien minuten. Helaas heb je de betreffende data niet meteen op het scherm. Om de batterijduur te verlengen, dien je het uploaden van de meetdata namelijk te beperken tot minimaal eenmaal per dag. Dat geldt overigens niet voor alarmen; die kun je eigenlijk altijd door laten komen, al moeten dat er niet honderden per dag worden.

Hieronder nog meer productinformatie over batterijgevoede dataloggers:


 

Picture of Miguel Mauser

Miguel Mauser

Commercieel manager Miguel Mauser heeft zijn sporen verdiend in de snel veranderende wereld van water- en gebouwmanagement en Smart Industry. Zo combineerde hij tijdens zijn lange carrière sales succesvol met automatisering en infra. En deed dat bij gerenommeerde, internationale bedrijven. Dat maakt dat hij niet alleen kennis heeft van systemen, maar ook van processen en hoe deze succesvol in organisaties te integreren.