<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=2348737235262475&amp;ev=PageView%20&amp;noscript=1">
Infinite Low Power Datalogger
Datalogger • 11 min leestijd

Hoe delf je data?

Miguel Mauser 2 juli 2020

Er is al veel over gezegd en geschreven: data zijn het nieuwe goud. Met deze digitale grondstof is het namelijk makkelijker dan ooit om processen te analyseren en te optimaliseren, om energie te besparen, beslissingen te nemen, onderhoud te voorspellen en zelfs alarm te slaan. Maar waar begin je? Welke beren liggen er op de weg? Hoe zit het met cybersecurity? En wat levert het uiteindelijk op?

Een inleiding op de toepassing van batterijgevoede dataloggers voor het registreren en versturen van sensordata

Data om beslissingen te nemen, data om te rapporteren, data om alarm te slaan, data om je processen aan te sturen, en ga zo maar door. De lijst met voordelen van het verzamelen van data is bijna eindeloos.

Niet voor niets is ‘datagedreven’ tegenwoordig nagenoeg hetzelfde als ‘klantgedreven’. Voeg daar de huidige technologietrends aan toe, zoals Big Data, Data Analytics, AI en IoT, en de puzzel is compleet. Zonder data ben je nergens; ik sluit me daar volledig bij aan.

Netspanning vervangen en data versturen

Een paar sensoren en een internetaansluiting, stekker erin en klaar. Simpel, zou je zeggen. Maar helaas gaat deze vlieger niet altijd op. Want wat doe je als er geen internet is of, nog erger, geen netspanning om de sensoren en je modem te voeden? Natuurlijk zijn er tal van technologieën om de netspanning te vervangen. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen, windmolens, waterkracht, batterijen of een combinatie hiervan. En er zijn verschillende technieken om data te versturen, zoals LoRa, Sigfox, 2G/3G/4G en NBioT. Elke techniek met zijn eigen voor- en nadelen.

In deze serie van blogs ga ik het hebben over de toepassing van batterijgevoede dataloggers om sensordata te registreren en te versturen. Want wat maakt een batterijgevoede datalogger nu zo bijzonder? Hoe werkt het? En waar kan een dergelijke datalogger allemaal voor worden gebruikt? Dat alles rijkelijk geïllustreerd aan de hand van een aantal interessante en concrete toepassingen. Daarnaast ga ik ook verder in op de verschillen tussen 2G/3G/4G, MQTT, OPC UA, Sigfox, LoRa en NBioT en de bijbehorende cybersecurity-aspecten.

 Onderstaand alvast een overzicht van de mogelijke toepassingen:

  • Waterkwaliteitsmetingen van oppervlaktewater
  • Monitoring van weerstations
  • Drukmetingen in drinkwaternetwerken
  • Overstortregistratie
  • Meten van de temperatuur van rail
  • Tankmonitoring
  • Lekdetectie
  • Monitoring van irrigatiesystemen
  • Monitoring van koelcellen
  • Dijkbewaking
  • Aardfoutmonitoring in elektriciteitsnetwerken
  • Monitoring van zendmasten

Hieronder nog meer productinformatie over batterijgevoede dataloggers:


 

Picture of Miguel Mauser

Miguel Mauser

Commercieel manager Miguel Mauser heeft zijn sporen verdiend in de snel veranderende wereld van water- en gebouwmanagement en Smart Industry. Zo combineerde hij tijdens zijn lange carrière sales succesvol met automatisering en infra. En deed dat bij gerenommeerde, internationale bedrijven. Dat maakt dat hij niet alleen kennis heeft van systemen, maar ook van processen en hoe deze succesvol in organisaties te integreren.